Gemeente Groningen – Harm Buiterplein

De gemeente Groningen heeft met haar kantoor aan het Harm Buiterplein in Groningen hoog ingezet op duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.
Het vijf verdiepingen tellende kantoor aan het Harm Buiterplein in Groningen is een ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA).
Onder het gebouw bevindt zich een parkeerkelder van twee lagen. Op de bovenste verdieping is een daktuin gemaakt, voorzien van een overkapping met zonnepanelen. De kantoorgebieden zijn gerangschikt rond atria en binnentuinen, waardoor een compact gebouw ontstaat met een open, transparant karakter, rijk aan daglicht. Op de begane grond bevindt zich het publieke ‘Marktplein’ voorzien van dubbelhoge glasgevels.
Helder witte gevels geven het gebouw een vriendelijke uitstraling. Het gebouw is duurzaam op verschillende gebieden: energie-efficiënt, gezond klimaat, flexibel indeelbaar en duurzaam materiaalgebruik. Zo is de gebouwschil zeer goed geïsoleerd door de toepassing van innovatieve composiet gevelpanelen met PIR isolatie en drievoudig glas. Speciale lamellen reflecteren de zonnewarmte naar buiten, maar geven licht door naar binnen.

Op het gebied van groene, gebruiksvriendelijke omgeving scoort het gebouw hoog met aangenaam groene atria, veel daglicht en klimaatcomfort. Voor gebruikers is het prettig dat het klimaat individueel is te beïnvloeden doordat ramen open kunnen en de verwarming en koeling per werkplek
zijn na te regelen. De gemeente Groningen pioniert succesvol met een kantoorgebouw dat deel uit maakt van de ‘Excellente gebieden’, aangewezen door de overheid om ervaring op te doen met duurzaam bouwen.